Stella blijft evolueren en nieuwe manieren ontdekken om alternatieve materialen te gebruiken met haar moderne merk, die wreed zijn en beter zijn voor het milieu. Hier zijn de 10 meest diervriendelijke materialen die Stella McCartney nu gebruikt, die we in de toekomst meer zullen zien.
![](https://static.wixstatic.com/media/baf9e4_8374febcddd04220abd4cee3975991c8~mv2.png/v1/fill/w_560,h_315,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/baf9e4_8374febcddd04220abd4cee3975991c8~mv2.png)
1. Fur-Free-Fur
Het valt niet te ontkennen, bont is wreed. 85% van de huiden van de pelsindustrie zijn afkomstig van dieren die in gevangenschap leven op pelsfokkerijen. Dit zijn boerderijen met duizenden dieren, meestal in zeer slechte omstandigheden. Zoals de meeste intensieve opsluitingsboerderijen, is het welzijn van de dieren niet altijd de eerste, maar de winst wel. Behalve wreed zijn tegen dieren, heeft bont ook talloze giftige chemicaliën nodig voor conservering en verven, wat uitermate schadelijk kan zijn voor de natuurlijke omgeving en de werknemers.
Stella gebruikt en promoot Fur-Free-Fur omdat ze met haar merk een wreedheidsvrije en ethische filosofie wil promoten. Ze is van mening dat mode luxueus kan zijn zonder leer of bont te gebruiken.
"Ik denk dat de mode-industrie met veel kan wegkomen en het wegkomt met moord. Bont is het meest overbodige ding in de wereld. Die dieren worden niet gegeten, als ze proberen te doen alsof de producten van de bontindustrie bijproducten zijn, zijn ze dat niet. Die dieren worden gefokt om in jassen te worden veranderd. "- Stella McCartney, 2016, in grote lijnen
Stella McCartney bleef bij haar streven om nooit echt bont te gebruiken sinds haar introductie in 2001.
De beslissing om nepbont in haar ontwerpen op te nemen is echter niet gemaakt zonder veel debat. Ze is er trots op dat ze een product heeft gemaakt dat eruit ziet en aanvoelt als echt bont zonder de wrede factor, maar dat ze evenzeer op de hoogte blijft van het feit dat ze de vacht niet wil promoten vanwege de grote gelijkenis van haar product ermee. Uiteindelijk concludeerde ze dat door het aanbieden van een luxe Fur-Free-Fur-product dat zo'n goed alternatief is voor echt bont, ze aantoont dat dieren geen schade hoeven te ondervinden voor mode en dat dit een belangrijke boodschap voor haar is. Ze heeft zelfs een 'bont-vrij-bont'-label aan de buitenkant van het kledingstuk voor het geval er enige twijfel is!
De reis naar bontvrije mode kwam met uitdagingen. Ze werkte met een paar geselecteerde molens die hun materialen op een milieuvriendelijke manier produceren. Ze is zich ervan bewust dat het product zelf niet biologisch afbreekbaar is, gemaakt van acryl, polyester, wol of mohair. Ze moedigt haar klanten daarom aan om voor hun spullen te zorgen en verantwoordelijk te zijn voor hun kleding en ze nooit weg te gooien.
"Luxe betekent niet storten - het betekent voor altijd." - Stella McCartney
![](https://static.wixstatic.com/media/baf9e4_177ddec20bb844f9b7ec85ef20f1ce3d~mv2.jpg/v1/fill/w_360,h_474,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/baf9e4_177ddec20bb844f9b7ec85ef20f1ce3d~mv2.jpg)
2. A New Way of Making Silk
In de loop der jaren heeft Stella een mix van traditionele zijde en Peace Silk gebruikt. Peace Silk wordt in wezen op dezelfde manier gemaakt als commerciële zijde, maar in dit geval kunnen de zijderupsen zich in motten veranderen en op natuurlijke wijze uit hun cocons komen. De zijde wordt vervolgens verzameld uit de bossen nadat de motten zijn weggevlogen.
Helaas heeft ze in de loop der jaren problemen ondervonden met het gebruik ervan. De methode resulteert in gebroken zijdedraad die samen moet worden teruggeweven. Ze vond het moeilijk om de kwaliteit en kwantiteit van Peace Silk te vinden die ze nodig heeft om onze producten te produceren.
Stella is altijd op zoek naar nieuwe manieren om duurzaamheid in haar ontwerpmethoden te brengen en tegelijkertijd het mooiste product mogelijk te maken. Een samenwerking met technologie-innovator Bolt Threads heeft haar in staat gesteld dat precies met zijde te doen.
Bolt Threads een biotechnologiebedrijf gevestigd in Californië, is het creëren van de volgende generatie van geavanceerde materialen, en het veranderen van de toekomst van zijde zoals wij die kennen. En het begint allemaal met de natuur.
"Op persoonlijk en professioneel vlak is een samenwerking met Bolt Threads zo spannend, omdat het voelt alsof alles eindelijk samenkomt en de puntjes worden verbonden tussen mode, duurzaamheid en technologische innovatie." - Stella McCartney, 2017.
Door de zijde te bestuderen die spinnen maken, konden Bolt Threads de relatie tussen spider-DNA en de eigenschappen van de vezels die ze maken begrijpen.
Met hun technologie kan Bolt Threads deze processen repliceren op schaal en zijde creëren met opmerkelijke eigenschappen, waaronder hoge treksterkte, elasticiteit, duurzaamheid en zachtheid.
Deze methode is niet alleen revolutionair, ze creëert ook schonere, gesloten-lusprocessen voor productie, met behulp van groene chemiepraktijken. Het produceert ook minder vervuiling, creëert duurzaamheid op de lange termijn en het is veganistisch vriendelijk, omdat het volledig is gemaakt van gist, suiker en DNA.
Stella ontwierp een jurk gemaakt in samenwerking met Bolt Threads, met behulp van hun lab gemaakte, veganvriendelijke microzijde voor MoMA's tentoonstelling 'Items: Is Fashion Modern?'
De tentoonstelling onderzocht het heden, verleden en soms de toekomst van 111 kledingstukken en accessoires die een sterke invloed op de wereld in de 20e en 21e eeuw hebben gehad.
Deze samenwerking betekent een enorme stapsgewijze verandering, niet alleen voor het merk Stella McCartneys, maar ook voor de toekomst van de mode. Een waar onze ideeën, onze middelen en onze productiemethoden onbeperkt zijn.
![](https://static.wixstatic.com/media/baf9e4_df2da8222eab491ba01a1a16d6a18b05~mv2.jpg/v1/fill/w_360,h_474,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/baf9e4_df2da8222eab491ba01a1a16d6a18b05~mv2.jpg)
3. Vegetarisch leer
Stella McCartney gebruikt vegetarisch leer in haar ontwerpen. Haar lederen alternatieven zien er niet alleen goed uit, ze zijn ook beter voor het milieu. Het gebruik van gerecycled polyester in plaats van Braziliaans kalfsleer creëert bijvoorbeeld 24 keer minder milieubelasting, zoals berekend via de Environmental Profit and Loss (EP & L).
"Toen we ons merk in 2001 vestigden, bestond er in de branche de twijfel dat het mogelijk zou zijn om een luxe modemerk te creëren zonder leer of bont te gebruiken. Maar we hebben bewezen, en blijven bewijzen, dat het mogelijk is. "- Stella McCartney
Stella vergeleek de impact van de synthetische alternatieven die ze gebruikt op de effecten van leergebruik via de EP & L. Ze kwamen erachter dat een van de belangrijkste oorzaken van impact het landgebruik en de uitstoot van broeikasgassen is die samenhangen met het fokken van dieren. Andere belangrijke gevolgen zijn het energieverbruik en de waterbehoeften van leerlooierijen en de watervervuiling als gevolg van chemicaliën die worden gebruikt in het bruiningsproces.
Maar de synthetische alternatieven zijn niet zonder zorgen. De winning en verwerking van olie tot garen heeft nog steeds een schadelijke impact, maar minder dan leer. Stella werkt eraan om de impact van haar alternatieve materialen te verminderen door gerecyclede materialen en materialen op biologische basis te gebruiken en onderzoekt momenteel het leer in laboratoria. Wat een paar jaar geleden misschien onmogelijk leek, wordt snel werkelijkheid. Ze wil deze ongelooflijke prestaties van het ontwerp binnenkort aan de mode-industrie brengen en de weg banen naar een meer vooruitstrevende benadering van materialen.
Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen.
Liefs,
Sophie
Comments