top of page

How environmental friendly is the fashion industry?

sophievalk

Bijgewerkt op: 10 mei 2019

We weten allemaal fabrieken vaak slecht zijn voor het milieu maar weten we eigenlijk wel hoe slecht de mode industrie is voor ons milieu? In deze blogpost geef ik een overzicht van alle gevolgen van de mode industrie op het milieu.




De mode industrie is de 3 na grootste vervuilende industrie op aarde. Dit is voor 36% afkomstig van het verven en afwerking proces, 15% van de productie van de vezels en 28% van het maakproces van de stof. Volgens een recent rapport geeft de textielindustrie meer broeikasgasemissies af dan de internationale scheepvaart en luchtvaart samen. En de hoeveelheid afval die de industrie genereert, en hoeveel water en hulpbronnen het gebruikt, neemt toe (Vice).


1. Water pollution.


Het is geen geheim dat de fast fashion-industrie in een verbluffend tempo groeit en daarbij ook de productie van kleding. Voor de productie van kleding is veel water nodig.


Katoen

De grootste boosdoener voor de enorme watervoetafdruk van de mode-industrie is de katoengroei. Volgens WWF kan het tot 2700 liter kosten om het katoen te produceren dat nodig is om een ​​enkel t-shirt te maken (genoeg voor een persoon om tweeënhalf jaar te drinken) en een enorme 7000 liter om een ​​spijkerbroek te maken (WWF , 2013).


In 2005 begon Levi's met 'the better cotton initiative' waarmee ze de milieu impact van katoen en de water verspilling wouden verminderen. Zo maakte ze 100.000 paar jeans met 100% gerycled water.


People Tree is een ander merk die zich in zet voor een betere productie van katoen. Meer dan 80% van hun collecties is gemaakt van 100% gecertificeerd biologisch katoen. Biologisch katoen is gekweekt zonder schadelijke meststoffen of pesticiden, zodat de bodem en het grondwater niet wordt vervuild door giftige afvoer en in plaats daarvan veilig genoeg is om alternatieve gewassen op te verbouwen. Het is belangrijk dat meer bedrijven hun maakproces van katoen gaan veranderen aangezien 60% van de kleding die wereldwijd wordt gemaakt van katoen is gemaakt. Als alle merken ipv nieuw katoen, gerecycled katoen zouden gebruiken zal dit een enorme impact hebben.


Hennep zou een goed alternatief in de toekomst kunnen worden voor katoen aangezien de plant biologisch afbreekbaar is, minder water nodig heeft dan katoen en 3 keer meer vezels per hectare produceert dan katoen. Hetzelfde geldt voor linnen. Daarnaast heeft linnen geen chemicaliën nodig om te groeien en is daarom ook een stuk milieuvriendelijker


Kleurstoffen en bleekmiddelen

Maar ook bij veel andere stoffen als denim worden chemicaliën, kleurstoffen en bleekmiddelen gebruikt die vervolgens in de ocean terecht komen. Jaarlijks wordt meer dan een half biljoen liter zoet water gebruikt in het verfproces van textiel, wat neerkomt op 20% van de wereldwijde industriële watervervuiling. Sommige grotere textielfabrieken ontdoen maar liefst 2 miljoen liter afvalwater per dag, waarvan het merendeel onbehandeld naar de omliggende zoetwaterbronnen stroomt (LaRose, 2015). Rapporten wijzen op een dramatische toename van ziektes in deze regio's door het gebruik van zeer giftig chroom. In China, de grootste kledingexporteur ter wereld, verklaarde de nationale milieubeschermingsadministratie dat bijna een derde van de rivieren van de landen wordt geclassificeerd als "te vervuild voor direct menselijk contact".


Microvezels

In een studie uit 2017 werden in 83% van alle kraanwatermonsters wereldwijd microvezels ontdekt die uit plastic en polyester kwamen doordat deze vrij komen bij het wassen van onze kleding. Over microvezels heb ik al eerder een aparte blogpost geschreven.


Mensen kunnen weken, soms maanden, zonder voedsel, maar slechts 3 of 4 dagen zonder water overleven. Wij zijn water: 60% van ons lichaam is gemaakt van deze transparante vloeistof waarvan we hulpeloos afhankelijk zijn. Hoewel het nummer één is in onze hiërarchie van elementaire menselijke behoeften, denken we zelden na over water buiten onze ochtenddouche of onze aanbevolen 8 glazen per dag. Het dus belangrijk dat we water koesteren en ervoor zorgen dat de mode industrie verantwoordelijk met water om gaat.


Ondanks de verantwoordelijkheid van overheden om de praktijken van bedrijven te reguleren en het milieu te beschermen, kunnen klanten in een wereld een cruciale rol spelen aangezien de wereld geregeerd wordt door vraag en aanbod. We kunnen beter kopen en zo invloed op dit probleem hebben. Als je wil dat het water niet vervuild wordt door de productie van kleding, zorg er dan voor dat je geen synthetische kleding koopt en alleen kleding koopt gemaakt van biologisch katoen.


Transport

Vaak staat er op een kledingstuk alleen de laatste plek waar het kledingstuk was voor het in de winkel kwam met een "Made in..." label. Dit verteld echter niet hoeveel transport er heeft plaatsgevonden om een kledingstuk te maken. Wat was de afstand van de plastic knopen? De afstand van studs die erop vast zijn gemaakt? Waar kwamen de grondstoffen vandaan? Het zorgt voor conflicten en ongelijkheid. En er is dus veel meer transport nodig voor een eindproduct dan alleen van het warenhuis naar de winkel naar jou huis. Freightened is een film die hierover gaat en waar ik veel van heb geleerd op dit gebied.


Trash

Het is bewezen dat veel fast fashion merken hun onverkochte kleding verbranden omdat ze bang zijn dat als er oude trends in de winkel blijven liggen het schadelijk zou zijn voor hun imago. Dit is natuurlijk onnodig en niet duurzaam. Zelf gooien we ook veel kleding weg of geven het aan kledingbanken. Het is echter zo dat vaak ook de gedoneerde kleding uit eindelijk eindigt op landfill. De gemiddelde U.S.A. burger gooit 35 kg kleding weg elk jaar. In totaal over de wereld eindigt er ieder jaar 14 miljoen kg textiel afval op landfill en maar 2.3 miljoen kg textiel afval wordt gerecycled (BBC).


Als je wilt kijken naar hoe milieuvriendelijk een stof is, moet je kijken naar het maakproces van een vezel naar een stof en hoeveel water, energie, ecotoxiciteit, broeikasgasemissie, humane toxiciteit, vezelverzorging er nodig is voor dit proces en als de stof er is.


Deze blogpost zal ik binnenkort nog verder aanvullen met meer informatie. Hiervoor ga ik naar het Fashion For Good Museum in Amsterdam. Zij weten namelijk veel over de duurzaamheid problemen en oplossingen binnen de mode industrie op dit moment. Ze kijken naar verschillende stadiums van het maakproces van kleding waaronder: Raw Materials, Dyeing & Finishing, Manufacturing, Retail, End-of-Use,Transparency & Traceability en hoop over elk aspect informatie te krijgen over hoe duurzaam het is. Stay stuned!


Liefs,

Sophie

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page