top of page

What is de influence of capatilism/materialism on the fashion industry?

sophievalk

Bijgewerkt op: 9 mei 2019

In de fast fashion wereld draait alles om kopen, kopen, kopen. Elk seizoen zorgen de merken voor dat er nieuwe items en kleuren trendy zijn en de kledingstukken van vorige week al weer uit de mode zijn. Waarom is dit zo en hoe zou dit anders kunnen?


In bovenstaande video praat Kristen Leo, een influencer die veel praat over ethnical fashion, over het probleem van fast fashion.


Merken als Zara, H&M, Mango, primair, topshop, pull&bear, forever21, ohsho, Uniqlo, gap, mixxo vullen hun collectie wekelijks aan met nieuwe items.

Ze doen dit omdat consumenten high fashion willen voor een lage prijs en zo snel mogelijk nadat het op de runway te zien is.

Omdat deze vraag er is en merken daarop snel willen inspelen, stelen fast fashion merken vaak ideeën van kleine ontwerpers of maken ze kleding van luxery fashion merken na. Ze gebruiken advertenties om relevant te blijven en promoten zo de trend. Om de producten zo snel en goedkoop mogelijk in de winkels te krijgen wordt de kleding gemaakt in sweatshops waar mensen niet genoeg worden betaald.

Fast Fashion: Cheap, trendy clothing that are coming very fast in and out of style.

"H&M zegt dat ze ‘conscious’ zijn maar geven niet aan of de arbeiders die hun collecties maken een normale loon krijgen. Daarnaast over produceren ze omdat er geen tijd is om in kleine oplage te bestellen en het verkoop van de trend uit te testen. Veel onverkochte kleding eindigt daarom op landfill of wordt verbrand. Omdat het hebben van oude trends in hun winkel hun imago zou kunnen schaden. Ook recyclen ze maar 2% van de kleding die terug gedoneerd wordt met hun actie waarbij consumenten hun oude kleding teruggaven aan H&M. Deze actie hebben ze puur gedaan zodat consumenten vervolgens met hun 10% korting weer nieuwe kleding gingen kopen." zegt Kristen over een van de fast fashion merken, H&M. Dit fenomeen waarbij een fast fashion winkel doet alsof het duurzaam is maar het eigenlijk niet is, wordt ook wel green washing genoemd.


We kopen twee keer zo veel in vergelijking met 2000 en dragen het de helft korter. Dat komt dus doordat we door dit soort merken continue worden gepromoot om nieuwe kledingstukken te komen omdat het nu eenmaal de trend is en de items van vorige maand uit de mode zijn en jij er niet fashionable meer uit zou zien met kleding van die oude trends.


Dit is natuurlijk absurd en ook veel influencers zijn gestopt met continue kopen van nieuwe kleding bij fast fashion merken en er zijn steeds meer blogs over minimalism. We willen kwaliteit producten in plaats van veel producten. Steeds meer mensen stellen zich de vraag: "Heb ik dit wel echt nodig?". En dit is een heel belangrijke verandering van materialisme naar minimalisme. De manier van kopen veranderd en we zijn meer aan het nadenken over waarom en van wie we het kopen.


Als je een iPhone koopt, koop je het omdat je het nodig hebt en je weet dat je het een lange tijd gaat gebruiken, net als bij veel andere producten. Maar op de een of andere manier zijn we na loop van tijd anders gaan denken bij het kopen van kledingstukken. Het kledingstuk hoeft niet nodig te zijn aangezien bijna iedereen kan toegeven dat hij niet pijn leidt van de kou of in hun blootje moet rondlopen. En ook vinden we het soms niet belangrijk hoe vaak we een kledingstuk eigenlijk gaan gebruiken. We willen het kledingstuk gewoon hebben omdat we bij het dragen van dat kledingstuk een bepaald gevoel krijgen. Dat het iets in ons leven beter maakt. Tuurlijk begrijp ik dat het dragen van een kledingstuk je goed kan laten voelen en dat je graag er verzorgt uit wil zien. Je kleding moet wel functioneel zijn. Maar dit gevoel waar ik het over heb gaat verder dan dat. Het is het idee dat merken schetsen dat je als je hun kleding draagt je stoer, lief, succesvol of een andere eigenschap gaat bezitten. En dat je dat alleen bent als je hun laatste mode draagt en niet die van een seizoen geleden. En dat is het probleem want hierdoor is het bijna onmogelijk om je hele leven lang nooit meer kleding te kopen. Na maten je ouder wordt, krijg je behoefte aan andere eigenschappen en wil je iets anders uitstralen naar zowel je mogelijke werkgever, partner of vrienden. Het dan ook belangrijk dat mensen beseffen dat de kans klein is dat mensen geheel stoppen met het kopen van kleding.


Het gaat erom dat we in plaats van continue meer willen en voor onszelf kiezen, we gaan kiezen voor onze wereld en waar we voor staan als mens. Dit geldt voor zowel consumenten als voor producenten van kleding. En in de toekomst zullen steeds meer mensen deze overstap gaan nemen. De vraag van de consument veranderd. We gaan naar merken die eerlijk, transparant en duurzaam te werk gaan en zullen meer waarden leggen aan de kwaliteit dan de hoeveelheid.


Stel je voor dat ipv kledingstukken er allemaal iPhones in je kast zouden liggen en je zou elke maand meerdere nieuwe iPhones blijven kopen dan zouden mensen zeggen: "Heb je niet al genoeg iPhones in je kast?” Als je hierop zou kunnen beantwoorden met de reden dat deze iPhone een beter camera heeft dan degenen die je al hebt, zou dat een goede reden kunnen zijn om een nieuwe te kopen. Bij het kopen van nieuwe kleding geldt hetzelfde. Koop het kledingstuk, als je weet dat je het vaak gaat gebruiken. Hieronder heb ik een paar vragen neergezet die je jezelf kunt stellen om er zeker van te zijn dat het een goede aankoop zal zijn:


- Heb je al een soortgelijk item? Zo ja, is dat item kapot of werkt het niet meer?

- Ga je het de aankomende maand meerdere keren dragen?

- Je kunt zoeken naar je eigen stijl, ongeacht de trends. Een goed uitgangspunt is om de items die je het meest draagt te analyseren en je af te vragen waarom. Op deze manier kun je de volgende keer dat je gaat winkelen alleen de dingen kiezen waarvan je weet dat je ze zal dragen.


Denk na over gelegenheden en als je bijvoorbeeld vaker naar feestjes gaat en je hebt geen goede jurk dan kun je er een kopen omdat je weet dat je het gaat gebruiken.


Ps: Bewuster met je kleding omgaan en een minimalistische lifestyle willen volgen betekent niet dat je al je kleding weg moet doen die je ooit bij een fast fashion winkel hebt gekocht! Je moet het juist dragen en er gebruik van maken zolang het kan en ervoor zorgen dat het geen afval wordt.


Liefs,

Sophie

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page