Tegenwoordig zijn steeds meer mensen vegetarisch geworden of zijn biologisch vlees gaan eten na het eindelijk beseffen van hoe milieu onvriendelijk en vooral dieronvriendelijk de bioindustrie is. Er is echter nog weinig besef over de diervriendelijkheid in de mode industrie. Tuurlijk wordt er wel is gevraagd als iemand een bonte lange jas draagt of hij gemaakt is van echt bont of nep bont maar bij kledingstukken gemaakt van wol , agora, leer of mohair worden minder vraagtekens gezet. Hieronder vind je een paar schokkende feiten over de diervriendelijkheid van de mode industrie.
![](https://static.wixstatic.com/media/baf9e4_98f628814efb403eba0d8dd3d4f2b3e2~mv2.png/v1/fill/w_560,h_315,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/baf9e4_98f628814efb403eba0d8dd3d4f2b3e2~mv2.png)
Wol is meestal niet duurzaam. Schapen worden namelijk gevoed met planten, die eerst moeten groeien en naar de stallen moeten worden gestuurd. De wol van schapen wordt in massaproductie geproduceerd en de schapen worden slecht behandeld en vervolgens gedood en verkocht aan de vleesfabriek. Biologische wol zou betekenen dat de schapen op dezelfde plek worden gevoerd met voedsel dat biologisch wordt geproduceerd en dat de schapen niet worden gedood en als je op die manier te werk zou gaan, zou het maakproces veel meer geld kosten en bijna onmogelijk voor consumenten om te kopen. Wat veel mensen dan ook niet beseffen wanneer ze een vegan worden, is dat dit ook inhoudt dat je geen kleding meer koopt die is gemaakt van wol en mohair en andere stoffen afkomstig van dieren.
Vegan: mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn.
Gelukkig zijn er een aantal merken die opkomen met nieuwe materialen die lijken op leer maar zijn gemaakt van organisch materiaal.
Vegetarisch leer
Zo gebruikt Stella McCartney vegetarisch leer in haar ontwerpen. Haar lederen alternatieven zien er niet alleen goed uit, ze zijn ook beter voor het milieu. Het gebruik van gerecycled polyester in plaats van Braziliaans kalfsleer creëert bijvoorbeeld 24 keer minder milieubelasting, zoals berekend via de Environmental Profit and Loss (EP & L).
"Toen we ons merk in 2001 vestigden, bestond er in de branche de twijfel dat het mogelijk zou zijn om een luxe modemerk te creëren zonder leer of bont te gebruiken. Maar we hebben bewezen, en blijven bewijzen, dat het mogelijk is. "- Stella McCartney
Stella vergeleek de impact van de synthetische alternatieven die ze gebruikt op de effecten van leergebruik via de EP & L. Ze kwamen erachter dat een van de belangrijkste oorzaken van impact het landgebruik en de uitstoot van broeikasgassen is die samenhangen met het fokken van dieren. Andere belangrijke gevolgen zijn het energieverbruik en de waterbehoeften van leerlooierijen en de watervervuiling als gevolg van chemicaliën die worden gebruikt in het bruiningsproces.
Maar de synthetische alternatieven zijn niet zonder zorgen. De winning en verwerking van olie tot garen heeft nog steeds een schadelijke impact, maar minder dan leer. Stella werkt eraan om de impact van haar alternatieve materialen te verminderen door gerecyclede materialen en materialen op biologische basis te gebruiken en onderzoekt momenteel het leer in laboratoria. Wat een paar jaar geleden misschien onmogelijk leek, wordt snel werkelijkheid. Ze wil deze ongelooflijke prestaties van het ontwerp binnenkort aan de mode-industrie brengen en de weg banen naar een meer vooruitstrevende benadering van materialen. Ook gebruikt stella fur-free-fur in haar ontwerpen en organisch zijde. Over deze materialen heb ik een aparte blogpost gemaakt. Ook heel interessant ;) Andere leervervangers die je misschien in de toekomst gaat tegenkomen zijn: pineapple bark, apple waste, olijven en paddenstoelen.
Deze blogpost ga ik binnenkort nog aanvullen met meer informatie over hoe diervriendelijk bepaalde materialen zijn om te maken.
Liefs,
Sophie
Komentarji